Choklad

Chokladfudge med pistagenötter

En mörk, härlig fudge med salta pistagenötter som bryter av fint mot den mörka chokladen
Portioner: 
ca 60 bitar

* 350 g mörk choklad
* 1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
* 30 g smör
* 150 g pistagenötter
* Salt

Hacka chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med kondenserad mjölk, smör och salt i en kastrull på svag värme. Rör om då och då tills allt är har smält till en slät massa.

Skala nötterna och krossa eller hacka dem grovt. Blanda sedan ner dem i chokladsmeten och häll upp i en lätt smord form. Jag använde en form som är ca 27x17 cm. Ta hjälp av t.ex. en slickepott och släta till ytan innan du ställer formen svalt för att stelna. Skär sedan upp i små fyrkantiga bitar.

Radiokaka

En kaka med konsistensen av chokladtryffel, som gör sig bäst i små mångder. De krispiga mandelspånen bryter av fint mot den krämiga kakan.

* 2 dl mandelspån (100 g)
* 1 dl socker
* 600 g mörk choklad (hackad)
* 3 dl grädde
* 75 g smör eller margarin

Häll i mandelspånen i en varm stekpanna och rosta dem gyllenbruna. Blanda i sockret och låt det smälta ihop med mandeln. Lägg upp mandlarna på ett smörpapper och låt svalna. Eventuellt kan du hacka eller bryta sönder dem lite, men det är inte nödvändigt.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 

Mörk chokladtryffel

Chokladtryfflar kan varieras i oändlighet. Varför inte smaksätta med lite pepparmyntsolja, vanilj, rivet apelsinskal, kardemumma eller krossad marianne?
Portioner: 
ca 25 st

* 1 dl vispgrädde
* 250g mörk blockchoklad
* ev. smaktillsats och kakao till garnering

Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden tills det smält samman. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt ev. smaktillsats.

Vill du spritsa tryffeln i ischokladformar kan du hälla upp smeten i en bunke och låta den stelna i kylen någon timme (täck gärna bunken med plastfilm, så att tryffeln inte tar smak). Smeten får inte vara för fast, då går den inte att spritsa.

Receptkategorier: 

Chokladmuffins

Portioner: 
12 stora muffins
Grader: 
175

* 125 g smält smör eller margarin
* 2 ägg
* 2 ½ dl socker
* 2 tsk bakpulver
* 1 ½ dl kakao
* 2 dl mjölk
* 4 ½ dl vetemjöl
* 1 krm salt
* Eventuellt vit choklad till garnering

Blanda socker, bakpulver, kakao, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa ihop ägg, smör och mjölk och rör ner den torra blandningen.

Placera ut muffinsformarna på plåten och fyll dem till hälften. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen ca 30 minuter. Som garnering kan man ringla lite smält choklad över muffinsarna när de svalnat.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 

Smartieskakor

Färgglada, krispiga kakor med mild chokladsmak
Portioner: 
ca 30 st
Grader: 
175

* 125 g smör
* 3 dl socker
* 2 ägg
* 4 ½ dl vetemjöl
* 3 msk kakao
* 1 msk vaniljsocker
* 1 tsk bakpulver
* ½ tsk salt
* 2 dl smarties eller nonstop

Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop socker och smör. Häll i äggen och vispa med elvisp tills allt är ordentlig blandat. Rör ihop mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Häll det i smeten och blanda.

Ta en matsked, fylld till hälften och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan kakorna, de flyter ut ganska mycket. Platta ut kakorna lite och tryck på smarties eller nonstop. Gränna i ca 15 minuter och låt sedan kakorna svalna på galler.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 

Morotskaka med choklad

Den klassiska morotskakan i chokladtappning!
Grader: 
175

* 2 ½ dl olja
* 3 ägg
* 2 ½ dl farinsocker
* 4 ½ dl vetemjöl
* 1 ½ tsk bakpulver
* 1 tsk bikarbonat
* 2 tsk kanel
* 2 msk kakao
* 2 ½ dl riven mörk choklad
* 5 dl riven morot
* 1 dl ljus sirap

**Glasyr**

* 250 g philadelphiaost
* 1 dl florsocker
* 100 g smält vit choklad

Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop ägg, olja och socker. Häll i mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och kakao. Tillsätt även den rivna chokladen. Blanda ordentligt. Rör ner morot och sirap. Klä en form, 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter.

Glasyr: Blanda osten och sockret, gärna med elvisp. Tillsätt chokladen och vispa till en krämig massa. Bred glasyren över kakan när den har svalnat. Eventuellt kan du garnera kakan med några bitar riven morot och pudra över lite kakao.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 

Lyxig kladdkaka

Portioner: 
ca 10-12 bitar
Grader: 
225

* 200g mörk blockchoklad
* 200g smör
* 4 ägg
* 2 dl socker
* 2,5 dl mjöl
* 2 msk kakao
* 1 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smöret medan det fortfarande är varmt.

Vispa ägg och socker luftigt och rör ner mjöl, kakao och bakpulver. Häll ner chokladsmeten och blanda ordentligt.

Häll upp smeten i en smord form med löstagbar botten och grädda i mitten av ugnen i 225°. Låt kakan stå inne ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Den skall vara lite kladdig i mitten när du tar ut den. Är kakan för lös i mitten kan du med fördel förvara den i kylen tills det är dags att servera.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 

Chokladbiskvier

Portioner: 
ca 55
Grader: 
175

**Bottnar**

* 250 g mandelmassa
* 2 dl strösocker
* 2 äggvitor

**Fyllning**

* 50 g smör eller margarin
* 1 dl vispgrädde
* 250 g mörk choklad
* 250 g kesella
* 2 äggulor
* ev. 1-2 msk cognac eller likör

**Glasyr**

* 275 g mörk choklad
* 1 msk matolja

Riv mandelmassan grovt med ett rivjärn. Tillsätt socker och äggvitor och rör om till en jämn massa. Klicka ut smeten (ca 1 tsk per biskvi) på en bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter ut till ungefär dubbel storlek så håll lite avstånd mellan varje. Grädda biskvierna i omgångar för att undvika att klämma in för många på varje plåt. Grädda mitt i ugnen i 175°C, ca 15 minuter. När kakorna är färdiga skall de vara gyllenbruna. Låt dem svalna på pappret innan du flyttar dem.

Recepttaggar: 

Choklad- och vaniljkräm

Portioner: 
4 glas

* Ca 5 dl vispgrädde
* 3/4 dl strösocker
* 1 vaniljstång
* 2 dl crème fraiche
* 2 tsk gelatinpulver
* 3 msk vatten
* 50 g mörk choklad

**Garnering**
Hyvlad choklad

Häll grädde och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången. Värm på låg värme under omrörning tills sockret har lösts upp. Låt sedan blandningen koka upp. Sänk värmen och sjud i 2-3 minuter.

Dra bort kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången. Rör i crème fraiche.

Strö gelatinpulver över vattnet i en liten värmefast skål och låt gelatinet suga åt sig vattnet. Ställ sedan skålen över en kastrull med varmt vatten och rör tills gelatinet har lösts upp. Rör ner det i gräddblandningen och häll över hälften av smeten i en annan skål.

Recepttaggar: 

Chokladtryffelkaka

Saftig chokladkaka toppad med mörk chokladtryffel och pinjenötter
Portioner: 
ca 16
Grader: 
175

* 150 g smör
* 2 ägg
* 3 dl strösocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 dl kakao
* 2 dl vetemjöl

**Tryffel**

* 1 ½ dl vispgrädde
* 2 msk smör
* 200 g mörk choklad
* ev. pinjenötter eller liknande till garnering

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan skall vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.

Receptkategorier: 
Subscribe to RSS - Choklad