Chokladtryffelkaka

Saftig chokladkaka toppad med mörk chokladtryffel och pinjenötter
Portioner: 
ca 16
Grader: 
175

* 150 g smör
* 2 ägg
* 3 dl strösocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 dl kakao
* 2 dl vetemjöl

**Tryffel**

* 1 ½ dl vispgrädde
* 2 msk smör
* 200 g mörk choklad
* ev. pinjenötter eller liknande till garnering

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan skall vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.

Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den sedan över kakan Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar, kakan är väldigt mäktig.

Receptkategorier: 

1 kommentar

Anna

Det här har blivit en favorit hos oss! Ett stående inslag i tårtbuffén vid födelsedagar. Supergod!
Oftast inte särskilt många bitar kvar efter att alla gått hem.
Tack för ett bra recept!

Kommentera