
En kaka med konsistensen av chokladtryffel, som gör sig bäst i små mångder. De krispiga mandelspånen bryter av fint mot den krämiga kakan.
* 2 dl mandelspån (100 g)
* 1 dl socker
* 600 g mörk choklad (hackad)
* 3 dl grädde
* 75 g smör eller margarin
Häll i mandelspånen i en varm stekpanna och rosta dem gyllenbruna. Blanda i sockret och låt det smälta ihop med mandeln. Lägg upp mandlarna på ett smörpapper och låt svalna. Eventuellt kan du hacka eller bryta sönder dem lite, men det är inte nödvändigt.
Koka upp grädden och rör ner den hackade chokladen tillsammans med smöret. Blanda ihop till en slät smet. Klä formen med bakplåtspapper eller folie och häll i smeten varvat med mandeln. Låt kakan stå svalt och stelna innan den skärs upp i skivor. För bästa resultat bör kakan stå i ca 1 dygn, men den kan även skäras upp tidigare om man vill ha en lite mjukare konsistens.
Receptkategorier:
Kommentera