mörk choklad

Chokladfudge med pistagenötter

En mörk, härlig fudge med salta pistagenötter som bryter av fint mot den mörka chokladen
Portioner: 
ca 60 bitar

* 350 g mörk choklad
* 1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
* 30 g smör
* 150 g pistagenötter
* Salt

Hacka chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med kondenserad mjölk, smör och salt i en kastrull på svag värme. Rör om då och då tills allt är har smält till en slät massa.

Skala nötterna och krossa eller hacka dem grovt. Blanda sedan ner dem i chokladsmeten och häll upp i en lätt smord form. Jag använde en form som är ca 27x17 cm. Ta hjälp av t.ex. en slickepott och släta till ytan innan du ställer formen svalt för att stelna. Skär sedan upp i små fyrkantiga bitar.

Chokladtryffelkaka

Saftig chokladkaka toppad med mörk chokladtryffel och pinjenötter
Portioner: 
ca 16
Grader: 
175

* 150 g smör
* 2 ägg
* 3 dl strösocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 dl kakao
* 2 dl vetemjöl

**Tryffel**

* 1 ½ dl vispgrädde
* 2 msk smör
* 200 g mörk choklad
* ev. pinjenötter eller liknande till garnering

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan skall vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.

Receptkategorier: 
Subscribe to RSS - mörk choklad