Godis

Chokladfudge med pistagenötter

En mörk, härlig fudge med salta pistagenötter som bryter av fint mot den mörka chokladen
Portioner: 
ca 60 bitar

* 350 g mörk choklad
* 1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
* 30 g smör
* 150 g pistagenötter
* Salt

Hacka chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med kondenserad mjölk, smör och salt i en kastrull på svag värme. Rör om då och då tills allt är har smält till en slät massa.

Skala nötterna och krossa eller hacka dem grovt. Blanda sedan ner dem i chokladsmeten och häll upp i en lätt smord form. Jag använde en form som är ca 27x17 cm. Ta hjälp av t.ex. en slickepott och släta till ytan innan du ställer formen svalt för att stelna. Skär sedan upp i små fyrkantiga bitar.

Mörk chokladtryffel

Chokladtryfflar kan varieras i oändlighet. Varför inte smaksätta med lite pepparmyntsolja, vanilj, rivet apelsinskal, kardemumma eller krossad marianne?
Portioner: 
ca 25 st

* 1 dl vispgrädde
* 250g mörk blockchoklad
* ev. smaktillsats och kakao till garnering

Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden tills det smält samman. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt ev. smaktillsats.

Vill du spritsa tryffeln i ischokladformar kan du hälla upp smeten i en bunke och låta den stelna i kylen någon timme (täck gärna bunken med plastfilm, så att tryffeln inte tar smak). Smeten får inte vara för fast, då går den inte att spritsa.

Receptkategorier: 

Smartieskakor

Färgglada, krispiga kakor med mild chokladsmak
Portioner: 
ca 30 st
Grader: 
175

* 125 g smör
* 3 dl socker
* 2 ägg
* 4 ½ dl vetemjöl
* 3 msk kakao
* 1 msk vaniljsocker
* 1 tsk bakpulver
* ½ tsk salt
* 2 dl smarties eller nonstop

Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop socker och smör. Häll i äggen och vispa med elvisp tills allt är ordentlig blandat. Rör ihop mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Häll det i smeten och blanda.

Ta en matsked, fylld till hälften och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan kakorna, de flyter ut ganska mycket. Platta ut kakorna lite och tryck på smarties eller nonstop. Gränna i ca 15 minuter och låt sedan kakorna svalna på galler.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 
Subscribe to RSS - Godis