Vandring på Biosfärleden till Läckö Slott

En två dagars vandring längs öppna vyer, landsbygd och vacker skog i Skaraborg.

Visst är det kul att få upptäcka nya platser? Om de dessutom inte kräver långa resor är det ju ännu bättre! Att upptäcka mer nära ligger mig varmt om hjärtat - ännu mer på sista tiden. Jag tycker att det är fint att uppmärksamma det som finns omkring en, samtidigt som jag gillar hållbarhetssidan av det. Man tittar lätt långt bort när man planerar resor och missar kanske ibland det som ligger på nära håll. Därför blev jag väldigt glad när Destination Läckö Kinnekulle hörde av sig och berättade om leden som de satsat lite extra på i år - Biosfärleden.

Jag och min sambo åkte dit och vandrade två etapper på leden förra helgen och möttes av en idyllisk miljö och fick bekanta oss lite mer med Skaraborg.

Vandring i ett biosfärområde

Biosfärleden är en led på 138 km som går mellan Mariestad och Läckö slott i Västsverige. Den går genom varierande natur i Vänerskärgården med Kinnekulle - ett område som utsetts till ett biosfärområde av Unesco 2010. Ett biosfärområde är en typ av modellområde för hållbar utveckling, där fokus ligger på bl.a. lokal samverkan, bevarande av biologisk mångfald och långsiktig samhällsutveckling. 

Det här är ett område som varit ganska outforskat för mig. Jag besökte Kinnekulle som barn, men har inga direkta minnen därifrån, dock har jag flera gånger fått höra hur fint det är. På just den här resan besökte vi inte själva Kinnekulle mer än att vi såg det på håll, men jag fick absolut upp ögonen för området och åker gärna dit framöver.

Resplan

Dag 1:

  • Vandring Råda Kyrka-Riddaregården, 19 km
  • Medhavd lunch längs leden och boende i tält

Dag 2: 

Dag 3: 

  • Besök på Läckö slott 
  • Kort vandring runt ropareudden på 4 km med vy mot slottet

Det finns goda möjligheter att resa kollektivt, då leden går ett stenkast från busshållplatsen vid Råda Kyrka. Därifrån går bussar in till Lidköping som t.ex. kan nås med tåg från Göteborg. Från Läckö Slott och Spikens Fiskehamn går också bussar in till Lidköping. Trafikeringen varierar lite över året men sommartid går bussarna direkt från Läckö Slott - kolla upp vilka alternativ som finns när du vill åka.

Delsträckan Råda Kyrka-Riddaregården

Leden kan delas in i 9 etapper och vandras åt båda hållen. För oss blev första dagsetappen mellan Råda Kyrka och Riddaregården, med målgång vid Läckö Slott dagen efter. Efter start tog oss leden snabbt bort från bebyggelsen och ut på en grusväg i skogen. 

Plötsligt hajar vi till och förstår att området kan se lite annorlunda ut på vintern, när vi lite otippat möts av en varningsskylt för skidåkare! Idag lyser vårsolen och bjuder istället på riktig värme och t-shirtväder. Vitsipporna täcker fortfarande marken på många ställen. Vi passerar gårdar och vandrar växelvis på stig, grus och asfalterad landsväg - plant och lättvandrat. Det dröjer inte länge innan rapsen lyser upp vägkanterna för oss! Stora gula fält och vacker stillsam landsbygd sammanfattar den här dagen bra. Vi stannar för att äta våra nedpackade lunchmackor på en stenmur precis intill leden, mellan två åkrar.

Biosfärleden delar vissa sträckor med Pilgrimsleden, och den här etappen tittade vi i första hand efter den märkningen och de orangea stolparna. När vi gick här hade inte den egna blå märkningen kommit upp överallt ännu, men det var ändå lätt att hitta. Vi är ensamma ute på leden större delen av dagen, och möter bara de som bor längs vägen eller rastar sina hundar. I Gösslunda passade vi på att fylla på vatten vid kyrkan, så att vi hade för resten av dagen - det finns inget vatten att ta vid Riddaregården.

Prognosen hade hintat om regn på eftermiddagen och det hängde i luften sista timmarna. Det är lite kvavt och väskan var kanske onödigt tung hann jag tänka, men det är svårt att veta vad man kommer vilja ha och behöva, även på en kort vandring. Vi möts av kor med kalvar när vi närmar oss 1700-tals-herrgården i Stola kantad av vackra gamla träd. 

Till slut får vi syn på den gamla väderkvarnen som talar om att vi är framme vid Riddaregården där vi ska slå upp tältet ute i en dunge en bit från leden. Vi klarade oss undan regnet ända fram tills vid hade skydd av tältet och lagade middag. Vi stekte falafel och åt i libabröd medan regnet slog mot tältduken. Vi mätte tiden till ungefär 6 timmar på leden, inklusive pauser och fotostopp (ja, det blir en hel del när jag är med).

Delsträckan Riddaregården-Läckö Slott

Den här sträckan skulle bli lite annorlunda mot första dagen då vi gick för oss själva och hade maten packad. En del av upplevelsen längs leden är maten och den här dagen skulle vi besöka inte mindre än 3 ställen! Efter att ha käkat frukost och skakat av tältet efter nattens regn var vi redo för en ny dag på leden! 

Markeringarna ledde oss nästan direkt in på små skogsstigar. Även om landskapet fortfarande var ganska platt var det lite mer kuperad och typisk skogsvandring över rötter och kullar - varvat med åkermark. Kul med variationen! Efter drygt 1,5 timme gjorde vi en avstickare från leden och gick ut mot Djurgårdsudde för fika nere vid hamnen. Här ligger Café Djurgårdsudde med fin utsikt över vattnet och Kinnekulle i bakgrunden. Vi var här tidigt på förmiddagen och hann få en liten pratstund med ägarna innan vi satte oss ner på uteserveringen. Kan tänka mig att det är full fart här på högsäsong! Här finns både lunch, mackor och hembakt fika - men när vi såg att det fanns våfflor med nutella så blev det ett enkelt val! Det blev perfekt energi för att gå vidare ut på leden sedan. 

Vi fortsatte över bron ut på Kållandsö när regnet kom. På andra sidan var det dags att dra på regnkläderna innan vi gick genom fårhagarna med gamla ekar och vitsippor. Jag fastnade här en stund för att försöka fota, trots att regnet föll. Vi gick vidare längs lummiga skogsstigar större delen av dagen, vilket var skönt skydd mot regnet. Det sprack upp emellanåt och vi tog några korta pauser längs vägen. När vi kom ut i Otterstad sprack det upp och en vacker kyrka tornade upp sig bakom rapsfälten. 

Senare på eftermiddagen nådde vi fram till Spikens fiskehamn. Det här är en av europas största insjöfiskehamnar, och utbudet av mat och restauranger är stort. Här finns bland annat rökt fisk och löjrom. Vi tog bara ett kort stopp här, då regnet var på gång igen och vi ville hinna vidare de sista 3 kilometrarna. En räkmacka på Spikens Brygga satt fint som en sen lunch! 

Vi gick på den sista sträckan och möttes till slut av en bekant siluett i form av Läckö Slott! Vid det här laget hade vi hunnit bli ganska blöta av regnet och tanken på att få sova i bäddad säng och ta en varm dusch efter en lång dag kändes väldigt välkommen! Vi checkade in på Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset som ligger precis vid vattnet intill slottet. Det här är ett lite speciellt naturum, med 15 hotellrum. Det kändes extra lyxigt att få gå ner en trappa från rummet och bli serverad en fin trerätters på Hvita Hjorten. Maten lagas av lokala råvaror och en del odlas precis intill i slottsträdgården!

Det var skönt att få vakna utvilade och äta en generös frukostbuffé innan vi checkade ut och gjorde oss redo att åka hemåt. Det kändes lite synd att inte ha besökt själva slottet och dess omgivningar, så vi passade på att gå en tur på slottet och göra en kort vandring ut till Ropareudden när vi ändå var där. En fin avslutning på resan!

Sammanfattningsvis kan jag säga att blev positivt överraskad av den här vandringen! Vi passerade mycket fin, varierande natur och det var ett fint upplägg att avsluta vid slottet och vila upp sig lite. Kan varmt rekommendera att stanna över på Naturum om man vill utforska området även för kortare turer, och maten är väl värd att upplevas. Det är inte omöjligt att vi åker tillbaka hit för att upptäcka mer framöver! Om du vill läsa mer om de olika sträckorna på leden finns mer information på biosfarleden.se.

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram