Tips för en cykelhelg på Hallandsåsen

Cykling stod i fokus när Visit Laholm bjöd ner oss för att upptäcka Hallandsåsen en sensommarhelg. Helgen bjöd på både downhill, fin stigcykling och avkopplande boende. Här hittar du mina tips om du är sugen på en aktiv helg i södra Sverige.

På gränsen mellan Halland och Skåne ligger Hallandsåsen, som tack vare sina sluttningar och många naturreservat bjuder in till aktiviteter som cykling och vandring. Den här gången var det cykling, och framförallt mountainbike som gällde!

Ladda upp för helgen på Hotel Bella Luna

Vi startade vår resa från Göteborg och anlände till Hotel Bella Luna på fredagkvällen. Resan ner tog ungefär 2 timmar, vilket ju är väldigt överkomligt om man vill kunna åka efter jobbet. När vi svängt av från E6:an dröjde det inte länge innan den lantliga känslan infann sig och vi rullade uppför slingriga vägar i lövskog på Hallandsåsen. Själva hotellet ligger fint omgivet av åkrar och vi fångade det varma kvällsljuset lagom tills vi kom fram. Här bodde vi fint i ett rymligt rum med egen utgång till gården och uteplatsen. Här passade vi också på att ta ett kvällsdopp i poolen innan vi förberedde oss för morgondagen. En god frukost senare var vi redo för dagens äventyr - downhill!

Downhill på Vallåsen Bike Park

Om du är ute efter adrenalin och fart ska du åka till Vallåsen Bike Park! Här kör du downhill nerför åsen på någon av alla 12 leder i olika svårighetsgrad. Allt från nybörjar- och familjevänliga flowiga leder till riktigt utmanande. 

Har du aldrig testat downhill tidigare så är det här ett perfekt äventyr! Du kan hyra allt du behöver på plats. På cykeluthyrningen får du hjälp med allt från rätt cykel till alla skydd du behöver för att åka säkert. Du kan givetvis ta med dig egen cykel också, men bra dämpning och en fullfacehjälm är absolut att rekommendera. 

Sedan tar du din cykel upp för liften och är redo att åka utför! Tycker du att det känns lurigt med hur du ska göra i liften så kan du alltid säga till och få hjälp både när du ska av och på - sedan får du kläm på det efter några gånger.

Är det första gången du åker så kan du börja med den gröna leden som bjuder på sköna flowiga svängar nerför hela åsen innan du kanske utmanar dig själv med något svårare. Oavsett vad du väljer så kommer du kunna ha kul här hela dagen!

 

Hyr cykel och bo på Vallåsens värdshus

Efter att ha susat nerför Vallåsens backar checkade vi in på Vallåsens Värdshus som ligger några få kilometer bort. Vi föll direkt för den lummiga oasen vi hamnade i när vi svängde in på gårdsplanen! Det här är ett vandrarhem med en väldigt personlig känsla och med bekvämlighet som du hittar på hotell. Man märker direkt att det är populärt bland cyklister - mycket tack vare fina landsvägar och skogsstigar precis utanför. Här hade vi varsin mountainbike som stod redo för oss, perfekt för att kunna utforska omgivningarna och testa stigcyklingen i området. Men först väntade en lugn kväll. 

Kvällsutflykt till Skummeslövsstrand

Laholm bjuder på hela 12 km sandstrand, så vi passade på att ta oss ut till havet för att vänta in solnedgången. De södra delarna av stranden går faktiskt fint att cykla på tack vare att sanden är så kompakt. Den här gången gick vi dock till fots och avslutade dagen med en promenad och picknick som vi plockat upp tidigare på Vilgots Surdegsbageri i närheten av värdshuset.

Cykling på fina skogsstigar

Efter en otrolig frukost var vi redo för en dag i cykelsadeln igen. Jag överdriver inte när jag säger att frukosten var en av de bästa grejerna med att bo här! Det i kombination med hur nära det var till cykelstigarna. Lonnie som hyrde ut cyklarna gav oss både karta och massor av tips på stigar i området - bland annat den 6 km långa rundslingan (välmarkerad med gröna pilar) som startar precis runt knuten. Den tog oss både över mjuka stigar i barrskog, över en bro omgiven av lummiga lövträd och lite mer tekniska partier med rötter längs ån. Det var en lite trolsk känsla den här dagen tack vare dimman som hängde i luften. Om du vill kan du även boka en guidad cykeltur här.

Kungsbyggets cykelpark

Vi följde rundslingan genom skogen en bit och vek sedan av bort mot Kungsbygget för att testa på deras cykelpark! Till skillnad mot Vallåsen så finns här ingen lift, du trampar uppför genom vacker lövskog och susar nerför. Precis ovanför den blå/gröna flowbanan kan du ta ett energistopp med fin utsikt innan du åker ner - eller så trampar du vidare bort mot de lite mer utmanande röda och svarta lederna. Den röda Mukwano bjöd på härligt tekniska partier över rötter och stenar innan vi cyklade tillbaka genom skogen.

Andra tips i området

Det finns gott om cykelmöjligheter här, inte minst alla fina landsvägar för den som föredrar det. Ett område vi fick tips om men inte hann besöka var naturreservatet Hökafältet med mountainbikeleden Buktenbanan på 12 km som verkar väldigt fin. Det finns mer kvar att upptäcka!

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Till toppen av Barden på Senja

Molnen låg tunga den här eftermiddagen och vi hade hoppats på en topptur i kvällssolen. Prognosen var lite osäker men vi bestämde oss för att gå upp en bit med tältet och ta ett beslut senare ifall...

Läs hela inlägget

Instagram