Måste vandring vara obekvämt?

Behöver vandringsresor till fjällen betyda att man släpar på tält och bär på sin torkade mat för en vecka? Nej. Det är ofta ett fantastiskt äventyr, men det är kanske inte för alla, och det finns alternativ!

Anledningen till att man vill ha lite mer bekvämligheter kan vara flera, men kanske är du nybörjare och vill börja försiktigt, reser med barn, har svårt att gå långt och bära tungt - eller så vill du helt enkelt bara unna dig en lite lyxigare standard ibland.

Det finns inget rätt sätt att vandra

Det är lätt hänt att vandring målas upp som något som måste vara spartanskt, komplicerat och distansfokuserat. Det pratas frystorkad mat, jagas gram på minsta lilla pryl och hetsas om hur långt man hinner gå på en dag. Det har sin charm, men ingen kan säga att det är mer rätt än något annat. Jag ska erkänna att jag som började i den lite mer obekväma ändan själv har känt att jag nästan fuskar lite genom att ta bekvämare val ibland - men det finns ju ingen poäng med det. Man kan gilla och göra båda - det finns inget rätt eller fel!

Det superbekväma sättet - bo på fjällstation

Vill du göra det så enkelt som möjligt för dig så tar du tåget/bussen/bilen ända fram till boendet, sover i vanliga sängar, äter restaurangmat på kvällen och lägger energin på själva vandringen under dagen. Vill du så kan du vandra mellan olika boenden, men ofta kan man uppleva mycket genom att göra dagsturer från ett och samma ställe varje dag också! Då bestämmer du helt själv hur långt du orkar gå varje dag istället för att vara tvungen att ta dig en specifik sträcka till nästa ställe.

Boenden i fjällbyar finns det såklart gott om, men jag skulle rekommendera att kika på fjällstationerna - det är det jag har mest erfarenhet av själv. Det är ofta relativt bra priser, finns olika typer av boendestandard och vällagad mat! Vill du kan du också laga mat i självhushållsköken. Dessutom kan du ofta få hjälp med tips på turer och utflykter i området och få viktig information om status på leder eller väderförhållanden innan du ger dig ut. Och vill du inte laga mat ute till lunchen kan du ofta köpa med dig ett matpaket från frukosten på morgen, supersmidigt!

Alla fjällstationer går inte att nå via trafikerade vägar, du kan behöva vandra en bit först - men det finns flera som ligger supertillgängligt! Några exempel är Abisko, Vålådalen, Grövelsjön och Storulvån. Läs mer om fjällstationer hos STF.

Det mellanbekväma sättet - bo i fjällstuga

Ett annat toppenalternativ om du kan tänka dig att gå en bit för att nå till boendet är att bo i fjällstuga. De ligger mer avlägset och saknar därför oftast både el, rinnande vatten och mobiltäckning. Men det betyder också att du verkligen är mitt ute på fjället - vilket är svårt att slå! Där gäller självhushåll och du lagar maten själv i det gemensamma köket, men det finns ofta möjlighet att köpa basvaror på plats. Det gör att du kan vandra mellan olika stugor utan att behöva bära på varken mat eller sovutrustning, vilket kan vara ett bekvämare alternativ till att bo i tält. Även om standarden är ganska låg, så brukar det alltid vara vara skönt att komma fram till en stuga och sova i en riktig säng och kanske köpa en påse chips eller chokladkaka på kvällen!

Vill du inte bo i stugorna i första hand så är de också en fantastisk backup om du vandrar med tält och det blir dåligt väder! Oj vad skönt det var att kunna vandra några km till närmsta stuga den dagen vi vaknade av att det bildats en mindre damm där tältet stod och behövde torka precis allt. Läs mer om fjällstugor hos STF.

Gör det som passar dig

Nu i sommar gjorde jag själv en mix av allt detta. Vi reste tillsammans med min syster och pappa som fick en resa till Ammarnäs i 70-årspresent. Han valde resmålet och vi tog nattåget från Göteborg och bytte till buss i Umeå för att ta oss upp. Under veckan hade vi bokat boende på Ammarnäs Wärdshus och hade en fast bas att utgå från hela tiden. Det gjorde att vi kunde ha med oss en hel del packning och ändå bara bära med oss det vi ville ha med ut för varje dag.

Vi åt riktigt bra frukost varje dag i restaurangen, fixade egen mat ute till lunch och åt oftast middag på restaurangen. Sedan gjorde vi olika långa turer därifrån och kunde både ta oss upp på fjället eller göra kortare turer i omgivningen och gå ner och handla mat i byns livs. En natt lämnade vi vårt boende och gick istället upp till Aigertstugan för att få spendera lite extra tid på fjället. En väldigt fin mix av allt! Bilderna i inlägget är från den här resan.

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram