Friluftsliv vid Hjörnereds­sjöarna i Laholm

Häng med på en hösthelg i södra Halland med vandring, paddling och mys vid elden. Vi möttes av höstfärger, tjock dimma över vattnet och ett stort lugn.

Som friluftsfantast har man otroligt mycket fina områden att upptäcka runtom Sverige. Det är lätt att lägga fokus på de större nationalparkerna väldigt långt bort eller det allra närmsta, man glömmer lätt bort det som ligger däremellan. När Visit Laholm hörde av sig och undrade om jag ville utforska friluftslivet i deras kommun en helg så kändes det självklart! Min tidigare upplevelse av Laholm har framförallt bestått av långa fina stränder men utöver det var det helt outforskat, speciellt vad gäller naturområden.

Hjörneredssjöarna

Området vi besökte heter Hjörneredssjöarna och är ett populärt friluftsområde idag, bestående av ett sjösystem i anslutning till Lagan. Hit kommer folk för att paddla, vandra, fiska och upptäcka naturen. Men om vi backar till början av 1900-talet så såg området helt annorlunda ut.

Idag sjösystem, då gårdar och betesmark

I det gamla Hjörnereds by bodde 260 invånare jämfört med dagens 20. Där det förr låg gårdar har vattennivån höjts med flera meter och är nu ett stort sjösystem. Marker och gårdar köptes upp för att utveckla vattenkraften i området och dammen som byggdes höjde Lagans vattennivå med hela 11 meter. Det här är en bygd med mycket historia och för den som är nyfiken finns flera spår av gamla byggnader kvar idag - och mer information och skrifter finns att hitta via Härliga Hjörnered.

Avkopplande paddling till en ö för fika

Första dagen lånade vi en kanot för att utforska området från vattnet. Vi den här tiden på året är det lågsäsong för kanotuthyrningen, vilket gjorde att vi var ganska ensamma ute på sjön, med undantag för några fiskare. Dimman som låg tjock tidigare på dagen hade lättat och lämnade istället en lite melankolisk men rofylld känsla över vattnet som kantades av trädens färger. Vi lastade kanoten med våffeljärn, ved och allt som behövdes för en mysig fika vid elden ute på en ö. För mig är nygräddade våfflor något av det bästa man kan tänka sig när man är ute under de kyligare delarna av året.

I området finns flera öar att paddla till och tack vare ett stort engagemang och fint initiativ så är det idag ordnat med lägerplatser på många ställen för den som vill övernatta i tält eller bara grilla en stund. Där finns torrtoaletter, eldplatser och soptunnor för att hålla platserna fina (en karta finns vid vid kanotuthyrningen, där du också kan få tag på ved).

En natt i vindskydd

Vi övernattade inte ute på någon av öarna, utan paddlade tillbaka på eftermiddagen och hade fått bokat lägerplatsen som ligger nere vid vattnet inne på lägerområdet vid kanotuthyrningen. Här fanns två rymliga vindskydd och en ordentlig eldstad i mitten - allt vi behövde för att sova gott och kunna laga god mat vid elden! Mörkret hann falla medan vi lagade middag och elden höll oss varma medan vi åt pastan med svartkål och halloumi.

På morgonen låg vi kvar i sovsäckarna en stund och blickade ut mot sjön innan vi började förbereda frukosten. Efter en stund fick vi besök av Elver, som är en av eldsjälarna bakom att hålla igång lägerplatserna och som också driver kanotuthyrningen. Han delade med sig av områdets unika historia, förvandling och hur han och sönerna såg ett behov av att ordna med lägerplatserna för att hålla Hjörneredssjöarna fint och tillgängligt för många idag. En fin pratstund som gav oss en ny förståelse för området och arbetet bakom.

Vandring i varierande landskap

Precis i anslutning till lägerområdet går en vandringsled som är tydligt markerad med grönt och sträcker sig totalt drygt 7 km. I området finns även två kortare slingor markerade i gult och blått, dessutom passerar Hallandsleden i närheten.

Vi följde den gröna slingan efter frukost och gick genom vacker och varierande natur. Leden tog oss både längs små mossigt mjuka stigar, upp till vid utsikt, längs branter och ut i en färgsprakande lövskog. Det här är ingen teknisk eller krävande vandring, jag skulle säga att den passar alla som har vettiga skor på fötterna och vill gå en lagom lång tur i vacker miljö. 

Leden går att göra kortare om man vill, och genom att gå enbart den norra slingan kan du ändå gå upp till utsikten och vindskydden vid Spishall, vandra ut i härlig lövskog och följa de mäktiga branterna mot Lagan vid Varhalla. Den här turen gjorde sig väldigt fin nu på hösten, men kan tänka mig att vår och sommar är lika fint! Tillbaka i vindskyddet rundade vi av helgens besök med lunch innan vi rullade hem de drygt 2 timmarna till Göteborg igen.

För dig som vill besöka Hjörneredssjöarna

Det här är ett område med möjlighet till härliga naturupplevelser, fast på ett tillgängligt sätt. Du tar dig enklast hit med bil, men du behöver inte gå långa sträckor med packning för att övernatta eller hoppa i en kanot. Det gör det till ett smidigt alternativ för familjer eller större sällskap som vill ha en bekväm friluftsupplevelse utan att behöva banta ner på packningen. Den stora lägerplatsen ligger nära parkering, vilket gör att du kan släpa på hur mycket mat och prylar du vill. Vill du istället ha en lite mer avskild plats kan du istället tälta ute på öarna.

Tänk på:

  • Ta med dig eget dricksvatten, eller ett vattenfilter

  • Förlita dig inte på mobiltäckning i området, njut av stunden istället.

  • Om du vill övernatta i vindskydden vid lägerplatsen, så bör du förboka den. Det gör också att du är garanterad att få plats om du planerat att åka dit till skillnad från många andra vindskydd.

För fler tips och inspiration kring vad du kan uppleva i Laholms kommun, läs mer på Visit Laholm.

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram