Chokladbrownies med dumle och vaniljfudge

Den ultimata brownien! Kladdig och chokladig, med seg dumlekola och mjuk vaniljfudge.

Det här är mitt absoluta favoritrecept, justerat och modifierat i flera år nu. Är du lika mycket chokladfantast som mig så kommer du älska detta. Passar lika fint på fikabordet som till varm choklad vid lägerelden. Jag tröttnar aldrig!

Receptet ger ca 25 bitar

Ingredienser

  • 90 g smör
  • 120 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 stora msk kakao
  • 1/2 krm salt
  • Ca 10 bitar dumle
  • Ca 8 bitar lonka (den fyrkantiga ljusa fudgen som man hittar bland lösgodiset)

Värm upp ugnen till 180°C och täck formen (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper. Tips! Lägg pappret ovanpå formen och klipp ett jack i varje hörn in mot formen så kan du trycka ner pappret på plats utan att det åker runt.

Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull. Lägg i smöret först och håll låg värme under omrörning så att chokladen inte bränns. När allt är smält, ta av från värmen och låt svalna lite. Rör ihop ägg, socker, mjöl, kakao och salt. Tillsätt smöret och chokladen och blanda till en jämn smet. Undvik att röra för mycket, smeten ska vara kompakt.

Häll smeten i formen och bred ut den. Dela fudgen i två bitar och tryck ner dem i smeten tillsammans med dumlen med några centimeters mellanrum. Grädda kakan i ca 15 min, den skall vara fast på ytan men kladdig inuti. Testa med en provnål så att kakan inte känns rinnig innan du tar ut den. Du vill hellre ha den för kladdig än för torr, den sätter sig lite när den svalnar. Ta ut och låt svalna i formen.

Förvara i kylskåp och ta ut en stund innan servering så håller den sig allra bäst i konsistens! Kakan är bäst att skära kall.

Kommentera

Fler inlägg

Till toppen av Barden på Senja

Molnen låg tunga den här eftermiddagen och vi hade hoppats på en topptur i kvällssolen. Prognosen var lite osäker men vi bestämde oss för att gå upp en bit med tältet och ta ett beslut senare ifall...

Läs hela inlägget

Instagram