Dessert

Lyxig kladdkaka

Portioner: 
ca 10-12 bitar
Grader: 
225

* 200g mörk blockchoklad
* 200g smör
* 4 ägg
* 2 dl socker
* 2,5 dl mjöl
* 2 msk kakao
* 1 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smöret medan det fortfarande är varmt.

Vispa ägg och socker luftigt och rör ner mjöl, kakao och bakpulver. Häll ner chokladsmeten och blanda ordentligt.

Häll upp smeten i en smord form med löstagbar botten och grädda i mitten av ugnen i 225°. Låt kakan stå inne ca 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Den skall vara lite kladdig i mitten när du tar ut den. Är kakan för lös i mitten kan du med fördel förvara den i kylen tills det är dags att servera.

Receptkategorier: 
Recepttaggar: 

Chokladtryffelkaka

Saftig chokladkaka toppad med mörk chokladtryffel och pinjenötter
Portioner: 
ca 16
Grader: 
175

* 150 g smör
* 2 ägg
* 3 dl strösocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 dl kakao
* 2 dl vetemjöl

**Tryffel**

* 1 ½ dl vispgrädde
* 2 msk smör
* 200 g mörk choklad
* ev. pinjenötter eller liknande till garnering

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan skall vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.

Receptkategorier: 
Subscribe to RSS - Dessert