Chokladbiskvier

Har ni testat att baka chokladbiskvier någon gång? Det gjorde jag i söndags, det blev riktigt gott. Lite pilligt är det, men det är det värt!

Ca 55 stycken

Bottnar

  • 250 g mandelmassa
  • 2 dl strösocker
  • 2 äggvitor

Fyllning

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl vispgrädde
  • 250 g mörk choklad
  • 250 g kesella
  • 2 äggulor
  • ev. 1-2 msk cognac eller likör

Glasyr

  • 275 g mörk choklad
  • 1 msk matolja

Riv mandelmassan grovt med ett rivjärn. Tillsätt socker och äggvitor och rör om till en jämn massa. Klicka ut smeten (ca 1 tsk per biskvi) på en bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter ut till ungefär dubbel storlek så håll lite avstånd mellan varje. Grädda biskvierna i omgångar för att undvika att klämma in för många på varje plåt. Grädda mitt i ugnen i 175°C, ca 15 minuter. När kakorna är färdiga skall de vara gyllenbruna. Låt dem svalna på pappret innan du flyttar dem.

Gör fyllningen medan kakorna svalnar. Smält smöret och tillsätt grädden. Låt koka upp. Tag kastrullen från värmen och rör ner chokladen, bruten i mindre bitar. Rör om tills allt smält samman. Rör sedan ner kesella och till sist äggulorna samt ev. smaktillsats. Blanda noga tills krämen är jämn. Ställ den sedan svalt för att stelna så blir den lättare att bre över kakorna.

När kakorna och smeten har svalnat täcker du kakorna med ett lager kräm. Använd med fördel en stabil slickepott och bred utåt, nedåt kanterna för att få till en snygg topp på fyllningen. Låt gärna kakorna vila en stund i frysen innan du glaserar dem. Smält chokladen och blanda ner matoljan och doppa överdelen av biskvierna. Låt kakorna stå svalt för att stelna. Kan med fördel förvaras i frysen och plockas fram strax före servering.

Recept från boken "Kladdkakor".

Vi smaksatte hälften av våra med baileys, vilket blev ganska gott. Fyllningen är dock ganska syrlig på grund av kesellan, jag tillsatte drygt 2 msk florsocker för att balansera upp det lite. Förmodligen skulle smaken bli ytterligare lite lenare om man dessutom valde en lite ljusare choklad till fyllningen istället för den mörka.

4 kommentarer

Åsa

Dessi: Tack! Jaana: Det är inte så svårt, men det krävs lite tålamod eftersom det blir ganska många kakor som skall klickas ut, täckas med fyllning och doppas i choklad. Men som sagt, värt att testa! Marie: Kul att du gillar den! Just denna är faktiskt inte tagen i ljustältet utan direkt på köksbordet. Det som syns i bakgrunden är faktiskt en juiceförpackning med massa frukter i olika färger på omslaget. Har en annan variant också med nästan hela regnbågen i bakgrunden ;)

Marie

Gud vilken fin bild. Du har alltid så intressanta färger i bakgrunden. Vad är det om man får vara nyfiken som ligger där? Har du puttat in prylar i ditt fototält?

JAANA

Vad synd att det är pilligt, då klarar jag säkert inte av det.. verkar ju himla gott annars!

Dessi

Jättefin bild! :)

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram