Hemgjord granola

TIdigare i somras skrev jag om jakten på den perfekta müslin. Då var den god, men inte perfekt. Jag gjorde en ny omgång igår och nu blev den snäppet bättre. Här kommer receptet för dig som vill testa själv:

Granola med blåbär och hasselnötter

  • 375 g havregryn (jag använde fiberhavregryn)
  • 100-120 g hela hasselnötter
  • 2-3 dl mandelspån
  • ca 1 msk malen kanel
  • 1/2 dl kokosflingor
  • ca 125 g torkade blåbär
  • 1/2-1 dl flytande honung
  • 4 dl äpplejuice

Ev. extra smaksättning:
använd fantasin!

  • Kardemumma
  • Kanel
  • Kakaonibs (hackade kakaobönor)
  • Gojibär (ej testat men borde bli gott)

Sätt ugnen på 125°C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Rör ihop alla torra ingredienser förutom blåbären och fördela honungen och äpplejuicen jämnt i blandningen. Sprid ut müslin på plåtarna och försök undvika alltför stora klumpar.

Det går bra att ha båda plåtarna i ugnen samtidigt, men byt gärna plats på dem med jämna mellanrum, en gång i timmen räcker. Grädda i 3-4 timmar, tills müslin känns torr och krispig. Passa på att känna/smaka på den i samband med att du byter plats på plåtarna, hacka även sönder ev. klumpar. Var uppmärksam så att du inte råkar rosta müsin för mycket, risken är att den blir för hård och svår att tugga, det är bättre att rosta den lite extra i efterhand om det behövs.

Låt müslin svalna på plåtarna. Blanda sedan i de torkade blåbären och ev. extra smaksättning. Personligen är jag löjligt förtjust i både kanel och kardemumma och tar gärna i lite extra. Gå efter din egen smak och testa dig fram. Stirra dig inte blind på mängden av ingredienserna, de torra ingredienserna är ungefärligt angivna och tagna lite på känn.

Gå loss och hitta din personliga favoritblandning! Tipsa mig gärna om du lyckas svänga ihop en superdupermüsli!

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram