Getost- och fikonknyten

Fram tills för ungefär ett år sedan gillade jag inte getost. Det var verkligen en sån sak jag tyckte smakade... illa. Det som fick mig att ändra åsikt var att jag smakade på några små knyten fyllda med getost och fikonmarmelad. Mmmm...

Vi var ambitiösa och gjorde dim sum i söndags och när vi ändå höll på att krångla med fritering och filodegsknyten så försökte vi göra en egen variant av de med getost som en liten förrätt. Det blev faktiskt väldigt gott!

Såhär gjorde vi:

Först delade vi upp filodegslängden i kvadrater. Sedan tog vi en klick getost och en klick fikonmarmelad och la i mitten ovanpå två filodegsark. Sedan var det bara att vika upp kanterna och "klistra ihop" de i toppen med fuktade fingertoppar. Det enklaste är att ha en liten skål med vatten att doppa fingrarna i när man skall fästa ihop knytena. Knytena friterade vi tills de hade fått fin gyllenbrun färg och lät dem rinna av på en bit hushållspapper innan vi åt upp dom!

Om vi skulle gjort något annorlunda nu i efterhand hade vi nog blandat ihop getosten och marmeladen lite försiktigt redan innan vi la det på degen. Marmeladen hade en tendens att blöta ner arken så att det gick hål. Ett ark extra hade nog inte skadat heller. Gott blev det hursomhelst - testa!

1 kommentar

Marie F

Du har fått en award i min blogg. :)

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram