Choklad- och vaniljkräm

Portioner: 
4 glas

* Ca 5 dl vispgrädde
* 3/4 dl strösocker
* 1 vaniljstång
* 2 dl crème fraiche
* 2 tsk gelatinpulver
* 3 msk vatten
* 50 g mörk choklad

**Garnering**
Hyvlad choklad

Häll grädde och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången. Värm på låg värme under omrörning tills sockret har lösts upp. Låt sedan blandningen koka upp. Sänk värmen och sjud i 2-3 minuter.

Dra bort kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången. Rör i crème fraiche.

Strö gelatinpulver över vattnet i en liten värmefast skål och låt gelatinet suga åt sig vattnet. Ställ sedan skålen över en kastrull med varmt vatten och rör tills gelatinet har lösts upp. Rör ner det i gräddblandningen och häll över hälften av smeten i en annan skål.

Lägg den mörka chokladen i en värmefast skål och ställ den över en kastrull med svagt sjudande vatten tills chokladen har smält. Rör ner den smälta chokladen i den ena skålen med gräddsmet. Häll över chokladsmeten i 4 glas och ställ dem kallt i 15-20 minuter eller tills krämen precis stelnat. Håll under tiden vaniljsmeten rumstempererad.

Skeda vaniljsmeten över chokladkrämen och ställ glaset kallt igen tills vaniljkrämen stelnat. Dekorera med lite hyvlad choklad på toppen.

Recepttaggar: 

Kommentera