Nudlar med hoisinfärs och ingefära

Snabb och enkel vegansk rätt med mycket smak tack vare hoinsinsås och generöst med ingefära. Toppat med krispiga jordnötter, salladsärtor, lime och koriander!

Det här receptet har blivit en riktig favorit, både hemma och ute på stormköket. Det går fort att laga och är lätt att variera efter vad man har för grönsaker hemma, det viktiga är basen med färs, hoisinsås och ingefära. Har du t.ex. inte paprika, testa att slänga i lite broccoli eller morötter! Det går också att strunta i nudlarna helt om du använder ännu mer vitkål istället - helt upp till dig!

Lagar du rätten ute går det mesta att förbereda hemma genom att hacka grönsakerna och blanda till såsen så går det ännu fortare på plats. Det fina med risnudlarna är att de nästan kokar sig själva medan du steker resten.

Recept till 2 portioner

Instruktionerna är skrivna för tillagning på stormkök

  • 100 g strimlad vitkål (ca 4 dl)
  • 200 g vegofärs, t.ex. soja
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1/2 röd paprika, strimlad
  • Risnudlar för 2 portioner
  • Olja att steka i

Sås:

  • 1/2 dl hoisinsås
  • 2 tsk tamari
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 msk riven ingefära (ca 15 g)
  • Saften från 1 lime

Topping:

  • 1 dl salladsärtor (ca 40 g), strimlade
  • 1 lime, i klyftor
  • Färsk koriander
  • Hackade jordnötter (ca 2 msk)

Börja med att steka färsen i lite olja tills den får färg och yta. Tillsätt vitkål och salladslök och låt steka tills kålen har mjuknat lite.

Ställ av pannan en stund och koka upp vatten till nudlarna. Ställ gärna stekpannan som ett lock ovanpå kastrullen under tiden för att hålla värmen. När vattnet kokat upp - salta, lägg i nudlarna och ställ åt sidan med lock över. Låt nudlarna ligga i så många minuter som paketet säger innan du häller av vattnet och blandar ner lite olja. Fortsätt med resten under tiden.

Ställ tillbaka pannan på köket, tillsätt paprikan och låt steka någon minut innan du tillsätter såsen och låter allt steka ihop några minuter så att det blandas ordentligt. Lägg upp på tallrikar tillsammans med nudlarna och toppa med salladsärtor, jordnötter och koriander. Pressa lite lime över vid servering!

Kommentera

Fler inlägg

En natt i vindskydd i Svartedalen

Man behöver inte ta sig långt bort för att få känslan av att man är långt bort från vardagen. En natt ute i naturen flyttar fokus till det enkla. Vi tog oss ut till Svartedalen, ett stort skogsområde...

Läs hela inlägget

Instagram